Zonder energie is het onmogelijk om te functioneren in de huidige maatschappij – of het nu gaat om je huishouden of een bedrijf. Het loont dan ook de moeite om de juiste beslissing te maken als het gaat om de zoektocht naar een energieleverancier.
Niet elke leverancier is immers dezelfde, en er zijn heel wat belangrijke verschillen om rekening mee te houden. Waarop moet je nu letten als je slim wilt kiezen? Lees snel verder voor een duidelijk antwoord!
3 tips bij het kiezen van een energieleverancier
1. Let eerst en vooral op de prijzen
Een belangrijke factor waar je bij het kiezen van een goede energieleverancier rekening mee moet houden, is de prijs die je betaalt. Het spreekt voor zich dat dit de eerste factor is waar je naar kijkt als je online mogelijkheden gaat vergelijken – maar ga wat dieper in op elke optie om zeker te zijn dat je een duidelijk beeld hebt van de uiteindelijke prijs.
Vaak staan er in de kleine lettertjes immers extra voorwaarden of kosten aangeduid, waardoor je uiteindelijke factuur aan het einde van de maand toch hoger komt te liggen dan je denkt. En dat maakt het de moeite waard om diepgaand onderzoek te doen!
2. Wat is de duur van het energiecontract?
Daarbij moet je ook letten op de duur van het energiecontract dat je aangaat bij een bepaalde leverancier. In sommige gevallen is dat een contract van onbepaalde duur, wat betekent dat je op elk moment je verbintenis kunt stopzetten en een andere leverancier kunt kiezen.
Andere bedrijven geven dan weer vooral contracten van bepaalde duur uit, en dat houdt in dat je voor een vaste periode aan dat contact vastzit. Wil je je contract toch voor de afgesproken datum opzeggen? Dan betaal je daar meestal een opzegbedrag voor!
3. Gas en elektriciteit samen of apart?
Ten slotte geven de meeste energieleveranciers consumenten en bedrijven de mogelijkheid om hun gas en elektriciteit samen onder één contract te gebruiken, wat natuurlijk handig is als je een overmaat aan administratieve rompslomp wilt vermijden.
Het nadeel van zo’n contract is dan weer dat je verplicht voor bepaalde tarieven moet kiezen. Vind je ergens anders een leverancier die voor gas of elektriciteit minder aanrekent? Dan is zo’n gemengd contract misschien niet de beste optie!